Verzorging

“Een goede vacht en huid zijn voor het dier, de spiegel van zijn gezondheid”

De vachten van een landseer kunnen nogal wat verschillen, qua lengte, dikte en hoeveelheid aan dekharen en onderwol. Met regelmaat de hond te borstelen, laagje voor laagje werkend van beneden naar boven en van de kont naar de kop. En met de komst van een krachtige waterblazer is het vergemakkelijkt, met de juiste techniek scheelt je dat veel inspanning en tijd.

Door het gebruik van een blazer houd je de vacht luchtig, verwijder je het vuil op de huid en is de perfecte manier om iedere centimeter van de huid goed te kunnen controleren op oneffenheden. Ook erg prettig om je hond na het zwemmen of wandeling door de regen, te kunnen drogen.

Als men de vacht niet afdoende verzorgt kunnen er klitten ontstaan, deze verwijderen met borstel en kam kan pijnlijk zijn voor je dier, wees voorzichtig daarmee. Tegenwoordig zijn er diverse middelen om klitten makkelijker te kunnen verwijderen, vaak is knippen niet meer nodig. Voorkomen is natuurlijk altijd beter.

De ogen kun je indien nodig met afgekoeld gekookt water met een watje of tissues schoonmaken van buitenste naar binnen ooghoek.

De oren dien je regelmatig te controleren en eventueel overtollig oorsmeer in de oorschelp verwijderen. Schudt de hond vaak zijn kop, krabt of ruikt het anders dan anders raadpleeg dan uw dierenarts.

Op de tanden kan tandplaque en tandsteen ontstaan, u kunt er dan voor kiezen om uw hond als pup al te laten wennen dat u zijn tanden poets of u maakt gebruik van een honden mondspray indien nodig. Belangrijk is wel dat u uw hond regelmatig voorziet van goed kauwmateriaal.

De voeten beharing, deze dienen aan de onderzijde kort te zijn zodat de hond door de zoolkussens grip houd. Tussen de zooltjes kun je ervoor kiezen het merendeel van het haar te verwijderen, dat voorkomt in de winter dat ijs zich gaat ophopen en lopen bemoeilijkt.

De nagels slijten door het lopen echter komt het vaak voor dat de stand van de voeten afwijkt en de natuurlijke slijtage niet plaatsvind, denk daarbij bijvoorbeeld aan oudere honden, hun voetjes zakken door en dan zal er regelmatig een nagel geknipt moeten worden.

Het wassen van de hond, kan en mag alleen gebeuren met een shampoo en conditioner die voor honden bestemt is. De huid is namelijk voorzien vele micro / parasieten– organismen die zorgen voor een natuurlijke bescherming, het is dus noodzaak dat de ‘jungle’ op de huid ten spoedigste hersteld na een wasbeurt.

Daar de landseer een voorliefde heeft voor water, is het -bovendien aan te raden hem te laten zwemmen- dit komt niet alleen zijn vacht ten goede, maar ook –en vooral - zijn conditie. Dit alles zonder zijn bottenstelsel te overbelasten. Hou bij warm weer wel de berichten in de gaten i.v.m. blauwalg botulisme e.d. En als u het water niet vertrouwd laat uw hond er dan ook niet in zwemmen. Spoel na het zwemmen de vacht van de hond ook even met schoon water.

VOEDING

De voedselbehoefte hangt af van diverse factoren. Daarom is het bijzonder moeilijk hierover een exacte uitspraak te doen. Een en ander hangt af van de leeftijd, het gewicht, de maat en de hoeveelheid beweging die de hond heeft.

Enkele algemene opmerkingen kunnen echter toch worden gemaakt. Sommige fokkers geven de voorkeur aan het zelf samenstellen van de dagelijkse voeding voor hun hond. Anderen zijn van mening, dat goed volledige hondevoer het beste is.

Eén ding is zeker: wil men geen risico lopen, dan verdient het goede volledige hondenvoer de voorkeur. Belangrijk bij alle grote hondenrassen, dus zeker ook bij de landseer, is wel dat vooral niet mag worden overvoerd. Elke gram die de jonge landseer teveel moet meedragen, betekent extra en onnodige belasting van zijn bottenstelsel. Om die reden kan er niet genoeg op worden gewezen, dat men de landseer schraal moet opfokken. Zeker tot een leeftijd van anderhalf jaar moet men de ribben zeer duidelijk kunnen voelen. Pas na die leeftijd kan men wat extra gaan voeren om de hond wat zwaarder te laten worden. Dat wil zeggen, dat de hond forser wordt. Op de leeftijd van twee tot twee en een halfjaar is dit proces pas voltooid. Na deze leeftijd kan het lichaam voluit belast worden. Verdere informatie over voeding kunt u het beste van uw fokker krijgen. Immers, zien zijn honden er gezond en levenslustig uit, dan is dit voor u een indicatie, dat zijn voedingswijze voor de honden goed is.