Sinds 1 juni 2014 geldt er in Nederland een verplichte DNA-afstammingscontrole voor rashonden. Dit betekent dat bij alle dekkingen vanaf 1 juni 2014 de verplichting geldt. Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden in Nederland. Wij hopen dat u als dekreu-eigenaar buiten Nederland meewerkt aan deze afstammingscontrole. 

 

Hoe werkt de afstammingscontrole?

Voor de afstammingscontrole is het noodzakelijk dat beide ouderdieren een ISAG2006 profiel hebben. De Raad van Beheer werkt hiervoor samen met Certagen GmbH (onderdeel van “Van Haeringen Group”), die de DNA-profilering en -afstammingscontrole doet. Wanneer een Nederlandse fokker een buitenlandse reu wil gebruiken voor de dekking, kan er via de website van de Raad van Beheer een pakket besteld worden. Dit pakket bestaat uit een formulier dat ingevuld moet worden, twee Genotek® swabs en een factuur. De swab wordt gebruikt om DNA-materiaal af te nemen door over het mondslijmvlies te strijken. Door wat mondslijm af te nemen, is er geen sprake is van “biologisch materiaal” en kan de swab vervolgens met de gewone post rechtstreeks verstuurd worden naar Certagen GmbH. Het formulier moet volledig worden ingevuld. Het is belangrijk dat bij de afname de identiteit van de reu wordt gecontroleerd, door het aflezen van de microtransponder (chip) of tatoeage. Hiervoor moet getekend worden op de formulieren.  

 

Hoewel deze procedure goed werkt en door veel mensen wordt gewaardeerd, is het ook mogelijk om het zelf via een dierenarts en laboratorium naar keuze te regelen. Als uw dierenarts DNA-materiaal wil afnemen dat gebruikt kan worden voor de verplichte DNA- afstammingscontrole, is het belangrijk dat aan de volgende punten wordt voldaan:

  • De dierenarts zorgt zelf (of via het laboratorium) voor het juiste materiaal om DNA af te nemen, te bewaren en te versturen naar het laboratorium.
  • De dierenarts controleert de identiteit van de hond voor afname van het materiaal, en levert een verklaring waarin hij/zij aangeeft dit te hebben gedaan. 
  • De dierenarts neemt het DNA af en stuurt het DNA in een verzegelde envelop naar een geaccrediteerd laboratorium (ISO17025). Een lijst met laboratoria is onder aan deze pagina te vinden.
  • Het DNA-profiel dient te voldoen aan ISAG2006 normen.
  • Houd rekening met een levertijd. De fokker dient een kopie van het DNA-certificaat mee te sturen met de dekaangifte of met de geboorteaangifte van het nest.

 

Heeft uw dekreu al een DNA-profiel? 

 

Mocht uw dekreu reeds in het bezit zijn van een ISAG2006 DNA-profiel, dan kan het zijn dat deze bruikbaar is voor de afstammingscontrole. In dat geval geeft u hiervan een duidelijk leesbare kopie mee aan de fokker. 

 

Let op: de verplichting geldt voor alle honden die worden ingeschreven in het Nederlands Hondenstamboek (NHSB). Dit betekent dat honden waarvan de afstamming niet kan worden bepaald niet kunnen worden ingeschreven en er dus ook geen stambomen worden afgegeven. Wanneer uw hond een Nederlandse teef dekt, dan is het dus noodzakelijk dat u een duidelijk leesbare kopie van het ISAG2006 DNA-profiel kunt overleggen aan de fokker van het nest.

 

 

 

Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland”